Τα ζαχαρότευτλα είναι μια καλλιέργεια με μεγάλη ιστορία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο νομό Σερρών. Η παραγωγή συνεχίζεται, αλλά τα τελευταία χρόνια η καλλιεργούμενη έκταση δυστυχώς έχει μειωθεί. Με αφορμή ερωτήσεις κτηνοτρόφων σχετικά με τη χρήση φρέσκων ζαχαροτεύτλων ως ζωοτροφή, στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε πληροφορίες σχετικά τα ζαχαρότευτλα και τα υποπροϊόντα τους.
Τα τεύτλα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι για την παραγωγή ζάχαρης για ανθρώπινη κατανάλωση. Πέραν αυτού του τύπου, υπάρχουν ακόμα δύο τύποι τεύτλων: τα κτηνοτροφικά, που είναι αυτούσια για ζωοτροφή και τα τεύτλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Πολλοί κτηνοτρόφοι ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις για τη διατροφή των μηρυκαστικών τους και τα ζαχαρότευτλα είναι μια από αυτές. Η χρήση υγρής ή ξηρής πούλπας (συνήθως πέλετς) είναι ευρέως γνωστή, αυτό που δεν έχει διαδοθεί ακόμη, είναι τα ολόκληρα ζαχαρότευτλα ως ζωοτροφή. Είτε τα επιλέγουμε λόγω τιμής (φθηνά) για να τα ταΐσουμε, είτε γιατί δεν μπορούν να διατεθούν στα εργοστάσια επεξεργασίας, τα ζαχαρότευτλα μπορούν να αποδειχθούν μια καλή εναλλακτική τροφή.
Ο κτηνοτρόφος πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει ποια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα έχουν εφαρμοστεί στην καλλιέργεια (ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, κ.ά.) για την αποφυγή προβλημάτων με την υπολειμματικότητα των δραστικών ουσιών. Τα ζαχαρότευτλα που θα ταϊστούν θα πρέπει να καθαριστούν καλά από ξένες ύλες και ιδιαίτερα το χώμα. Έπειτα πρέπει να φροντίσουμε για τον προσεκτικό τεμαχισμό τους, για την αποφυγή πνιγμών. Ο τεμαχισμός μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους (ενσιρωτικές μηχανές, μηχανήματα θρυμματισμού ξύλων, πάτημα με το φορτωτή, κ.ά.), αλλά θα πρέπει να προσέξουμε το μέγεθος των τεμαχίων να είναι αυτό που μας εξυπηρετεί.
Συνήθως τα ζαχαρότευτλα αποθηκεύονται σε μορφή ενσιρώματος. Εφαρμόζουμε τις βασικές αρχές της ενσίρωσης: φυσιολογική ξηρά ουσία 30-40%, ομοιόμορφο πάτημα και σωστό αεροστεγές κλείσιμο του σωρού. Για να μειώσουμε τη συνολική υγρασία του τελικού προϊόντος, προσθέτουμε άχυρα (τεμαχισμένα), πίτυρα σίτου ή κάποιο άλλο διαθέσιμο υποπροϊόν, στην επιθυμητή αναλογία.