Μαστίτιδα και διατροφή

Όλοι γνωρίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις μιας μαστίτιδας. Συνήθως προκαλείται από παράγοντες του περιβάλλοντος, αλλά και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο.

Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή του μαστικού αδένα των μηρυκαστικών. Προκαλεί αλλοιώσεις στη σύνθεση του παραγόμενου γάλακτος, ενώ το ζώο μπορεί να εμφανίσει και πυρετό. Η μαστίτιδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των μονάδων γαλακτοπαραγωγής, προκαλώντας τεράστιες απώλειες εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους.

Για τις μαστίτιδες κατηγορούμε κυρίως παθογόνους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο περιβάλλον των ζώων, όπως τα υλικά στρωμνής, τον εξοπλισμό του αρμέγματος κ. ά. Όμως και η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση και την ανάπτυξη της μαστίτιδας. Η επίδραση της διατροφής στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ζώου, είναι αυτή που επηρεάζει και τις πιθανότητες εμφάνισης μαστίτιδας.

Η χρήση αντιβιοτικών εξακολουθεί να είναι το βασικό μέσο θεραπείας της μαστίτιδας. Ωστόσο, παγκόσμια γίνεται μια προσπάθεια η ευρεία χρήση αντιβιοτικών να περιοριστεί και να βρεθούν νέες θεραπείες (προληπτικές επεμβάσεις, κ.ά.).

Η χρήση συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, τα προβιοτικά ή η χρήση διατροφικών προγραμμάτων πλούσιων σε κυτταρίνες, έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν.

Η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών μπορεί να αποδυναμώσει την πρωτογενή άμυνα του μαστικού αδένα, βλάπτοντας την ακεραιότητα των μαστικών επιθηλιακών κυττάρων. Η προσθήκη συμπληρωμάτων βιταμινών (Α και Ε) και ιχνοστοιχείων (ψευδαργύρου, χαλκού και σεληνίου), η προσθήκη προβιοτικών ή η κατανάλωση δίαιτας πλούσιας σε κυτταρίνες, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της μαστίτιδας, μέσω της διατροφής και να βοηθήσουν στον έλεγχο της μαστίτιδας χωρίς την χρήση αντιβιοτικών. Μέσω της γενικής διαχείρισης των εκτροφών μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. 

Η Ένωση Αγροτών Σερρών χρησιμοποιεί ειδικές συνθέσεις ισορροπιστών, για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των ζώων σας. Πάντα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών, προσπαθούμε να προσφέρουμε τα καλύτερα προϊόντα.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις έτοιμες σύνθετες ζωοτροφές μας και τα συμπληρώματα.

Πεταλάς Αλέξανδρος,
Γεωπόνος,
Προϊστάμενος Εργ. Ζωοτροφών.